Vibys Juniorer - Stjerner i svøb!!

D.M. i Skoleskak!!

Her i weekenden blev der for 29. gang afholdt Danmarksmesterskaber i Skoleskak på Abildgårdskolen i Odense!

Viby Skakklub, hvis talentmasse sjældent har været større, var talstærkt repræsenteret med hele 7 spillere, og lad mig bare starte med at sige - de gjorde det superflot!!

I B-gruppen (15-16 år) var Morten Kjær Poulsen og Andreas Sørensen med.

Andreas plejer at være en giftig herre når det drejer sig om halvtimes skak, således var han for 2 år siden uhyggelig tæt på at blive danmarksmester! I år gik det dog ikke helt som håbet, men med 5 point af 8 blev det dog til en 9. plads!

Morten er jo hvert år blandt favoritterne, således også i år, men det kniber nogle gange med at leve op til favoritværdigheden, halvtimes skak er ikke lige det Morten er bedst til! Han startede desværre også turneringen med at tabe til en på 14-1500 og så endda en pige :-) Men i monradturneringer er det ikke altid den værste start at få, da man så kommer bagfra og først får de stærke spillere i slutningen af turneringen. De næste 2 partier blev da også vundet, men remis i 4.runde, nu så det ud til at blive en fiasko?!
Sidste runde om lørdagen blev heldigvis vundet, og med en sejr i 6. runde var han så småt ved at være med igen. De 2 sidste runder var han oppe imod Nikolai Korolev (2010) og Andreas Wiwe (2091) og minsandten om ikke slog til da det endelig galt!! Med 2 fine sejre uden de helt store problemer endte Morten på 6½ point af 8, det samme som Wiwe, men desværre havde han dårligere korrektion. Men en flot 2. plads blev det dog til, og Morten er nok nogenlunde tilfreds! Dermed er Morten kvalificeret til de Nordiske Mesterskaber på Færøerne, desværre samtidig som en allerede aftalt skiferie, nu må vi se hvad han vælger??

I C-gruppen (13-14 år) var Jens Olaf Fogh og Michael Madsen at finde i det store felt!

Jens havde jo en del at leve op til, da han sidste år endte på en fornem 2. plads og dermed spillede med til de nordiske mesterskaber. Men i år er han rykket en aldersgruppe op, og der var ikke de helt store forventninger. Selv havde han en målsætning om at ende blandt de 15 bedste. Efter lørdagens 5 partier havde han 3 point, nogenlunde som forventet, men søndag havde han åbenbart fået det rigtige ben ud af sengen, nu skete der virkelig noget!
Med 2½ point af de sidste 3 kampe fløj Jens fremad i tabellen og sluttede faktisk på en delt 2.plads!! Herefter skulle der korrektionsberegning til, desværre endte den ikke ud til Jens´ fordel og han måtte "tage til takke" med en utrolig flot 5. plads!!

Michael, er lige begyndt i Viby, hvor han indtil videre har vundet alle sine partier i den nederste gruppe! Han var med til D.M. for at følge sin lillebror, men pludselig øjnede chancen sig for selv at spille med, da de stod og manglede en reserve. Således spillede Michael med i C-gruppen (13-14 år) selvom han kun er 11 år!!!
Han, og måske også flere af os andre, forventede nok at han ville få en hård medfart, men han kunne da få lidt god træning. Men han overraskede alt og alle i positiv retning. Ud af de 8 partier fik han 4 sejre og 4 nederlag, rigtig flot af Michael, som har lige så stor grund til tilfredshed som de Århusspillere som endte helt i toppen af deres grupper, Michael var jo 2-3 år yngre end alle de andre i gruppen!!! Michael bliver således meget spændende at følge næste år, hvor det helt sikkert kan blive til noget stort, om end held spiller en så stor turnering!

I D-gruppen var Peter Grove og Asbjørn Korsholm med, og de gjorde det superflot!

Personligt havde jeg en god fornemmelse for Asbjørns chancer i den her turnering, måske endda for at blive Danmarksmester! Han startede da også rigtig godt med 2 sejre og en rimelig hurtig remis med Peter Grove. I 4. runde var han oppe imod Martin Hansen, der er søn til Stormester Lars Bo Hansen. Asbjørn kom ud i et uligefarvet løberslutspil, normalt remis, men Asbjørn havde visse gevinstchancer som han udnyttede fuldt ud, rigtig godt spillet!! Desværre havde det så den effekt at han nu følte sig helt uovervindelig og således sjuskede utrolig meget i lørdagens sidste parti. Modstanderen spillede dragevarianten utrolig skidt og tabte adskillige tempi. Asbjørn kunne således både sætte mat og vinde brikker undervejs, men når man kun bruger 1½ minut på 30 træk, ja så er det svært at få det hele med :-) Asbjørn endte med at tabe partiet, temmelig ærgerligt, da det var en rimelig let modstander. Forhåbentlig lærer han en masse af dette!
Søndagens 1.parti var han oppe imod en af ratingfavoritterne, men Asbjørn var hvid og vi havde forberedt os rigtig godt. Desværre fik han blandet lidt rundt i nogle varianter, og modstanderen kunne have fået klar fordel. Det så modstanderen ikke og Asbjørn kunne faktisk have snuppet en officer og måske dermed partiet. Asbjørn spillede desværre lidt for hurtigt og så først muligheden lige efter han havde rykket, der er det jo som bekendt for sent :-)
Det var dermed en temmelig skuffet Asbjørn der satte sig til brættet i de sidste par runder, men han fik dog kørt et par gode sejre hjem. Med 5½/8 er Asbjørn nok ikke helt tilfreds, men det blev dog til en 6. plads!

Peter havde en del at revanchere fra sidste år, hvor det blev til en placering i den nederste halvdel af feltet, men på en god dag er han helt klart en af de bedste i sin gruppe. Og Peter havde minsandten ikke bare 1, men hele 2 gode dage! Peters største modstander er uden tvivl ham selv, da han af en eller anden grund rykker utrolig hurtigt (hurtigere end hans egen skygge!). Men det kørte som nævnt kanon godt og efter 1.dagen lå Peter på 4½ point af 5 og kunne dermed selv afgøre løjerne, da han i morgendagens første parti skulle op imod spilleren på 1.pladsen! Peter vandt her dronningen og dermed partiet, nu skulle han "bare" holde føringen. Næstsidste runde blev vundet rimelig ubesværet og Peter kunne, som det udviklede sig, nøjes med en remis i sidste runde for at sikre sig Danmarksmesterskabet! Desværre kom Peter lidt galt af sted og endte i et slutspil med en kvalitet i undervægt. Men der blev kæmpet rigtig godt, og lige pludselig blev modstanderens konge sat mat på Peters baglinie!! Skide flot af Peter som dermed blev Danmarksmester og således skal til Færøerne og forsvare Vibys og ikke mindst hans egen ære!! Et stort tillykke til Dr. Provo-G!!!

I E-gruppen (9-10 år) var Viby Skakklubs nye og yngste medlem, Allan Madsen i aktion. Allan er 9 år og er meget talentfuld. Han var en af de yngste i hans aldersklasse og en placering helt i top virkede lidt vanskelig, dog ville det ikke undre mig! Men desværre rykkede Allan turneringen igennem alt for hurtigt, og han måtte da også sande at det bliver straffet i en så stærk turnering, hvor kun de bedste er med! Her kommer Viby Skakklub forhåbentlig Allan til hjælp, da han skal vende sig til at koncentrere sig og tænke godt over trækkene!!
Allan havde 4 point ud af 7, men vandt heldigvis sidste runde og sluttede dermed på en præmiegivende 9.plads!
Selvfølgelig en fin placering, men langt fra hvad man kunne forvente af den lille talentfulde frækkert!

Jesper Skjoldborg

Nyheder