Jusupov excellerede i profylakse

Temaet for Jusupovs første undervisning var Profylakse: et begreb skabt af Nimzowitsch og udviklet i "Mit System". Han betragtede Profylakse som et hovedmål i positionelt spil, men ikke bare tænkt som almindeligt forebyggende spil ved sikrings- og dækningstræk. Hans Profylakse omfatter de spillemåder, der gør det umuligt for modstanderen at befri sin stilling. Et vigtigt spørgsmål at stille sig er: hvad kan modstanderen gøre, og hvad kan jeg gøre for at modgå dette, undgå modspil, stadig holde presset og bevare en fordel.

Jusupov eksemplificerede profylakse bl.a. ved at gennemspille to af Kasparovs mange gevinstpartier: det fantastiske 16. parti mod A. Karpov i den anden VM-match i Moskva i 1985 og mod W. Anand i 1998 i Linares. Begge strålende partier med aktiv pofylaktisk spil som tema. Klubbens "elever" blev løbende sat på prøve, og skulle hele vejen søge at finde frem til Kasparovs træk. Interessant og lærerigt var det!

En af læresætningerne fra Jusupov var: "Dont hurry in good positions, but improve your position".