Jusupov dag to og tre: Initiativ og kalkulation

Jusupovs 2. dag i Viby bød på undervisning for hele klubben. Og igen kom, så og sejrede verdensstjernen!  Det lykkedes ham på imponerende vis at fastholde den styrkemæssigt meget spredte floks opmærksomhed. Aftenens emne var "Udvikling og initiativ".  Det kommer næppe bag på ret mange, at man skal sørge for at udvikle sine brikker og bringe sin konge i sikkerhed. Og selvom det kan være fristende at slå til mod modstanderen, når blot man har nogle aktive brikker, så blev det på glimrende vis demonstreret, at det gælder om at få alle officerer med i spil.

Onsdag aften fortsatte Jusupov så undervisningen for 1.-2. holdet. Flere eksempler på profylakse blev demonstreret. Bl.a. et af Jusupovs egne partier, hvor han ubevidst(!) lavede et fantastisk profylaktisk træk, som psykologisk knuste modstanderen. Derefter gik stormesteren over til at tale om kalkulation og beslutningstagen i komplicerede stillinger. En typisk fejl man begår i en kompliceret stilling, er at kaste sig ud i en dyb analyse af den første indskydelse, man får. Istedet skal man sørge for at skaffe sig et overblik over stillingen. Finde ud af hvilke træk, der er kandidater og derefter udelukke dem en for en. Specielt kan man have en situation, hvor der kun er to reelle muligheder, hvor f.eks. alle andre træk taber umiddelbart. Hvis man så under analysen af den ene mulighed opdager at denne også taber, vil det være praktisk skak blot at spille den anden mulighed, istedet for også at give sig til at regne denne igennem. Vi fik set på særdeles komplicerede stillinger, hvor man på et meget tidligt tidspunkt skulle træffe altafgørende beslutninger. Og vi lærte, at når man skal regne en variant igennem, stopper man ikke før modstanderen er udgået for aktive muligheder. Endelig filosoferede Jusupov over, at det er lettere at beregne, når man angriber, end når man skal forsvare. Angriberen behøver kun at se en variant til bunds, mens forsvareren skal se på alle muligheder.

Nogle særdeles lærerige aftener. Et initiativ vi gerne må gentage for min skyld!  Forhåbentlig er vi allesammen blevet meget stærkere skakspillere nu.....!!

/Steen

 

         
 
 
         
 
 
         
 
 
         
         

 

 

 

 

Nyheder