Dvoretsky, dag 2 og 3

Af Steen Andersen

Tirsdag aften var der "åben hus"-undervisning i klubben. Spillere fra andre af hovedkredsens klubber fik mulighed for at opleve Dvoretskys undervisning.  Emnerne denne aften var udvikling og intiativ.

Onsdag fortsatte så undervisningen for klubbens egne spillere. Her var aftenens overordnede tema: Kandidattræk. Altså processen at udpege mulige træk i en stilling, for derefter at veje dem op mod hinanden. Ideelt set vil man opbygge et varianttræ af egne og modstanderens kandidater. Man fik et klart indtryk af, at skakstyrke i høj grad handler om at  strukture tanker. Når der blev stillet en kompliceret stilling op på demo-brættet, kunne Dvoretsky efter nogle sekunders dyb stilhed pege os ud, og fortælle at vi sad og regnede på varianter. Forkert! Start med at finde de mulige kandidater. Er der kun een, så fint, spil den. Ellers find en efter en og begynd så at evaluere dem fra en ende af. Dermed undgår man at lave de samme beregninger flere gange.

Aftenens andet hovedtema var "Desperado-brikker". Et begreb som Lasker indførte i sin lærebog/manual. Begrebet dækker over situationen, hvor en brik ofrer sig i en art kamikaze/selvmords-træk. Der var flere eksempler, f.eks. når ens egen brik står i vejen for en selv. Eller når en pat-mulighed opstår. Eller - som det måske mest interessante - når der opstår en situation, hvor begge spillere har brikker i slag, og muligheden for et "desperado"-mellemtræk opstår. Dvoretsky gennemgik et herligt (nærmest ukendt) parti mellem Miles og Deep Thought, hvor motivet var gennemgående.

 

Nyheder