Holdturneringen 2004-05

Af Steen Andersen

Årets holdturnering står foran sin start. Allerede om 2 uger skydes årets turnering igang med et brag, når klubben to nye hold. Viby 6 og 7 mødes i et spændende lokal-prestige-opgør. Jeg vil her prøve at gøre mig klog på, hvad den kommende sæson vil bringe:

2. division gruppe 5

Som allerede vurderet da gruppen blev offentliggjort i foråret, har klubbens 1. hold en reel mulighed for at rykke op i 1. division. Sommerens klubskifter, hvor vi selv har mistet lidt i bredden, har dog ikke fået det til at ligne en lettere opgave. I rækkefølge skal vi møde følgende hold (ratinggennemsnit på de 8 tilmeldte spillere i parentes):

1. runde: Aars (1882)
2. runde: Vejgaard (1760)
3. runde: Randers (2046)
4. runde: Aalborg 2 (1998)
5. runde: Skive (1856)
6. runde: Nordthy (2089)
7. runde: Nørresundby 2 (2003)

Grove.jpg (4484 bytes)
Peter Grove

Vores eget ratingsnit er 2014, hvilket altså giver en forventet placering som nr. 3. Med de Viby-farvede briller på vil jeg dog tillade mig at hævde, at vores hold reelt er stærkere end ratinggennemsnittet afslører. I den sammenhæng trækker vores nye 8. bræt, Peter Grove (1731), en del ned, men det bliver næppe nogen svækkelse af vores 8. bræt at stille med den dobbelte danmarksmester i skoleskak. Peter er jo desuden i konstant skaktræningslejr denne sæson, hvor han går på Tjele Efterskole. De øvrige 7 spillere på holdet er de samme for 5. sæson i træk(!), og altså de samme som vandt denne 3. divisions nord-gruppe for 3 år siden.

Nordthy stiller med en stærk top og i en lidt forbedret udgave i forhold til sidste år, og møder de med idealopstillingen hver gang, bliver de en hård nød at knække. Omvendt er det en lille klub uden den samme bredde som f.eks. os selv, så deres styrke falder hurtigt  i tilfælde af afbud. Umiddelbart har jeg mere tro på, at Randers Skakklub bliver hovedkonkurrenten. Styrkemæssigt vil jeg sige at vores hold ligger meget tæt på Randers, blot er gennemsnitsalderen på vores hold 28 år, mod Randers-holdets 51 år, hvilket burde tale til vores fordel!?

Men for at vende tilbage til rækkefølgen af vores modstandere, så lægger vi ud mod to af gruppens formodet svageste hold. Og udover at  to sejre er et krav for at vi kan have oprykningsambitioner, så er det også væsentligt at vi får i hvert fald een storsejr. Da Randers og Nordthy samtidig mødes allerede i 2. runde, har vi chancen for at gå i front fra start.

Mesterrækken

Da vores 2. hold vandt A-rækken sidste år, var jeg ret optimistisk på holdets vegne med henblik på denne sæson. Siden har vi så måttet sige farvel til Bjarne Jensen, Morten Breinholt og Dennis Hellegaard, og det må jo nødvendigvis gøre lidt ondt. Dertil kommer, at Mesterrækken ser ret stærk ud i år, så det bliver en udfordring!  Alligevel tror jeg på at overlevelse i rækken er muligt. For holdet indeholder en god blanding af rutine og talent, og der vil givet være en del mesterspillere der kommer til at "slå sig" på nogle af vores fremadstormende unge folk.

P6010003a.JPG (29315 bytes)
Jens Olaf Fogh

På topbrættet bliver det spændende at følge Jens Fogh, som allerede sidste år viste sig som en  favoritdræber i A-rækken. Det kan blive afgørende for holdets chancer, om Jens kan holde stilen i denne sæson. Og hvorfor ikke?  Toppen af Mesterrækken er såmænd ikke meget stærkere end toppen af  A-rækken. Bredden er blot meget større på holdene.

A-række I

3. holdet ligner det det er: Et A-rækkehold. Eller sagt på en anden måde. Jeg tror ikke at holdet er stærkt nok til at kæmpe med om oprykning, men samtidig bør der ikke være problemer med at holde bunden på behørig afstand. Som højest rangerende hverdagsaften-hold, er man ikke sårbar overfor afbud på højere hold, og kombineret med
de rutinerede folk der sidder på holdet, ser det meget solidt ud.

A-række II

aalbaek_okt04.JPG (20981 bytes)
Kurt Aalbæk

4. holdet rykkede egentlig ud af A-rækken i sidste sæson, men som sædvanlig faldt nogle hold fra, og så måtte turneringslederen suspendere nedrykningen. 4. holdet har i år den åbenlyse fordel, at de frit kan stille deres egne chance, hvor man sidste år ofrede sig for at give 2. holdet en oprykning! Nej, realistisk set bliver det svært igen i år, men erfaringen siger, at A-rækkerne bliver gradvis  svagere fra år til år, og holdet stiller igen med med det hemmelige våben, Kurt Ålbæk, så måske...?

B-række II

Også 5. holdet var i princippet rykket ud i sidste sæson, men får nu altså lejlighed til at revancere sig i B-rækken i år. Og hvorfor ikke? Rækken ser meget åben ud - og ikke helt så stærk som sidste år. Det kan blive hårdt for de øverste brætter, men vores gode bredde bør kunne sikre en god stabil sæson.

D-rækken

Hele 7 hold stiller vi med i år, og 6.+7. holdet er kommet i D-rækken. Som reglerne foreskriver skal to hold fra samme klub mødes i 1. runde, og derfor får vi en rigtig holdgyser i klubben tirsdag den 26. oktober. Kan "skoleskak-holdet", Viby 6 klare de mere modne folk på Viby 7? Bestyrelsen overvejer vist stadig om der skal betales entré til klubbens lokaler den aften. Undertegnede tør i hvert fald godt vove et gæt på, at vinderen af dette prestigeopgør kan hjemføre en præmie til klubben i denne gruppe. Vi ser frem til det store slag!

Sidste sæson endte klubben med blot én præmie. Dette tal burde kunne blive fordoblet i år. Jeg ser i hvert fald klare præmiechancer i 2. division og D-rækken, og så tror jeg lidt på at B-række-holdet kan overraske i år.