Status i efterårsturneringen

Af Steen Andersen

Efterårsturneringen går nu ind i sin hektiske slutfase. Og selvom alle deltagere ikke har spillet lige mange kampe, begynder der alligevel at tegne sig et billede af, hvem der skal løbe med præmierne. Her et lille overblik:

vincent_okt04.JPG (20037 bytes)
Vincent Pedersen
soelberg_okt04.JPG (17337 bytes)
Michael Soelberg
engsig_okt04.JPG (16461 bytes)
Mogens Engsig-Karup
eivind_okt04.JPG (17295 bytes)
Eivind Simonsen

I 4. klasse har vi, vanen tro, budt velkommen til flere nye ansigter. Fælles for Vincent, Erik og Michael S. har været, at de har vist at de har potentiale til at klare sig i højere luftlag, men at der også (naturligvis) mangler den stabilitet, som kun turneringserfaring kan give een.

Efter det store indryk af helt unge folk i foråret, har det også været godt for sammensætningen af denne klasse, at der kom lidt flere modne folk til som nye.
Turneringslederne har været så optimistiske at planlægge 11 runder i 4. klasse. Det kan gå hen at blive et problem at nå til den 30. november, hvor sidste runde er planlagt. Opsamling i december kan blive nødvendigt, men lad os nu se.

erikbock_okt04.JPG (20285 bytes)
Erik Bock
larstvis_okt04.JPG (18746 bytes)
Lars Tvis Knudsen

Her hvor 7 runder mere eller mindre er blevet gennemført, er der kun een ubesejret spiller tilbage i gruppen, nemlig Tobias som har opnået 4 p. i sine 5 partier indtil videre. Hårdeste konkurrenter ligner lige nu Svend Aage (4½p./7), Vagn (3½p./6) og måske især Maria (3p./4).

I 3. klasse gik Lars Tvis i udbrud fra start! 5 pinde i rap lagde pres på resten af feltet, men i det udsatte parti mod Torben Fogh, virkede det som om lidt af pusten var gået tabt. (Kan man lægge for hårdt ud i en skakturnering?) Carsten Krauel benyttede lejligheden til at indhente Lars før det indbyrdes topopgør i 7. runde. Begge har nu 5p./6.
Det er svært at få øje på andre kandidater til 1. pladsen, men skulle een af de to topkandidater snuble, er det vel Max, Rudolph eller Torben, der ligner de farligste outsidere. Og under alle omstændigheder er der jo en 3. præmie at spille for, og den er indenfor rækkevidde for alle spillere i gruppen.

2. klasse føres i ret klar stil af Eskild med 4½p./5. I forårsturneringen startede Eskild dog også som en løve for siden at falde ned, blid som et lam, så alt kan endnu ske. Mogens, som er i gang med et come-back efter nogle års skakpause, kan vise sig at blive hoved-udfordreren til Eskild. Opgøret i 8. runde kan måske give et svar. Og ellers er det måske Brian Kristensen der skal afgøre det hele i opgøret mod Eskild i sidste runde? Men mange spillere er stadig med i kampen om oprykning og præmier. Selv forårets "komet", unge Kristian Seegert kan stadig nå at komme tilbage i kampen, men indtil videre må man sige, at han har fået rigelig med udfordring. Men det var vel også at forvente, når han nu kommer direkte fra 4. klasse!

Lau Bjerno har fuldstændig sat sig på 1. klasse, som ellers traditionelt er meget tæt i toppen. Nu er der stadig tre runder tilbage, og Lau har da heller ikke det letteste slutprogram (Asbjørn, Eivind og Børge), men det Lau har præsteret indtil videre (6p./6!) har set forbavsende let ud. Eller sagt på en anden måde - Laus modstandere har spillet forbavsende dårligt! I flere partier har Lau haft nærmest afgørende fordel efter åbningen. Og når det så ikke har været helt stilrent (som mod Kurt Ålbæk), har "heldet" også været på Laus side.

lau_okt04.JPG (20269 bytes)
Lau Bjerno

Meget skal altså gå galt, hvis ikke Lau skal blive den ene af de to oprykkere. Til gengæld er det ret åbent, hvem der skal tage den anden plads. Her står kampen vel mellem oprykkerne, Eivind og Asbjørn, samt de rutinerede, Svend og Børge. Alt kan ske, for i de sidste runder skal hele toppen stort set mødes.
I "det slagne felt" finder vi Max, som nok er blevet noget overmatchet efter den direkte oprykning fra 3. klasse, samt Finn og Berno, som ikke har kunnet finde tidligere tiders form frem. Midterfeltet udgøres af Kurt og Andreas, og skal de tilbage i kampen, kræver det nok fuldt udbytte i de sidste partier.

mortenkjaer_okt04.JPG (22613 bytes)
Morten Kjær Poulsen

Mesterklassen føres, som sædvanlig fristes man til at sige, an af Jesper. Med 4½p./5 styrer Jesper allerede imod sit 4. klubmesterskab i træk. Helt uden grus i maskineriet har det dog ikke været. I 1. runde tog oprykkeren, Benny, det halve point, og i partiet mod Jakob, stod Jesper vel næstbedst en stor del af vejen.
Spændingen om 1. pladsen er dog slet ikke forduftet endnu, for i 7. runde venter et interessant topopgør mellem Kristian og Jesper. Kristian har ganske vist "klattet" tre halve points væk indtil videre, men en sejr i det indbyrdes opgør bringer ham tilbage på omgangshøjde. Og med de hvide brikker plejer Kristian faktisk at have et ganske pænt tag i Jesper. Omvendt bør det jo også være sådan et parti Jesper skal kunne sætte sig ekstra op til.

jakobkjaer_okt04.JPG (23268 bytes)
Jakob Kjær Jensen

Ellers må man jo konstatere, at klassen ligner sig selv. Jesper, Kristian og Jakob er på præmiekurs, sådan som det har været resultatet i de 3 foregående turneringer. Skal nogen blande sig i det selskab, er det vel Morten, Steen eller måske den nybagte farmand, formand Lars. Af de tre virker Morten som den skarpeste p.t. Det udsatte parti mellem Morten og Jakob kan måske give svaret. Klassen kunne virkelig godt have brug for 2-3 nye spillere, som kunne spille med i topkampen. Måske kunne det også skærpe spillet hos nogle i midterfeltet, som så lige pludselig ville kunne se nedrykningsstregen nærme sig.

Oprykkerne har, traditionen tro, haft det svært. Benny har haft et svært startprogram, men efter sejren over Henning senest, er det slet ikke utænkeligt at Benny er på vej mod at konsolidere sig i gruppen. Brian har kun spillet 3 partier indtil videre, så der er jo også masser af tid af muligheder for at lave points, men det kræver altså et lidt mere rationelt forhold til skakuret end det vi hidtil har set. Partiet mod Jakob var et skræmmende eksempel! I nedrykningskampen er det nok især Jens der må se sig truet af Benny og Brian. De indbyrdes opgør mellem de tre vil give svaret. Henning har bestemt heller ikke vist storform med sine 1½p./6, men selvom han desuden har et svært slutprogram, så har han nok tilstrækkelig med ratingpoints at give af til at han kommer i alvorlig nedrykningsfare - denne gang...