vibylogo.gif (1863 bytes)

Klubbladet

Klubbladet udkommer ca. 7 gange om året. Her på siden kan du læse udvalgte artikler.

Redaktør:   Eskild Ebbesen

6. runde. Torsdag 27. februar

A-række I: Tårnet - Viby III 5½ - 2½

Et godt resultat mod Tårnet, Randers, ville bestemt styrke holdets muligheder for en forbliven i A-Rækken. Derfor var det af stor betydning at starte i allerstærkeste opstilling. Det var der dog tre af holdets faste spillere, der havde ignoreret og af forskellige årsager havde valgt kampen fra. Det kan selvfølgelig skyldes, at kampen skulle spilles en torsdag, som jo er et tidspunkt på ugen, som spillerne fra Viby normalt ikke afsætter til skak. Vi havde dog yderst kvalificerede reserver med, så et godt resultat var stadig indenfor rækkevidde.

Det startede da også positivt. Finn Laursen havde på førstebrættet rigtig godt fat i sin modstander - lige fra starten. Og her slap Finn aldrig grebet og vandt.

Mit omkvæd til holdet har gennem hele sæsonen været. Sid på hænderne - spil med omtanke - vi skal for alt i verden ikke lide den ydmygelse, at være det hold, der må rykke ned. Ikke desto mindre tabte jeg selv mit parti på andetbrættet. Når man her efterfølgende vågner op i ruinerne og ser sig omkring, så kan jeg selv med min sunde fornuft stadig ikke forstå, at det gik så galt. Allerede i det 17. træk tvang jeg min modstander til ofre en officer. Stillingen var herefter helt klar vundet for sort. Det var kun et spørgsmål om netop at sidde på hænderne og med tålmodighed spille den sikre gevinst til sejr. Men det var ikke min aften, selvom modstanderen gav mig de bedste kort på hånden fra starten. - Det ene unøjagtige træk efter det andet blev herefter præsteret af mig, og i træk 41 valgte jeg at opgive.

Poul Erik Andersen havde indtaget tredjebrættet da Bent Overgaard ikke kunne være med. Og her sker der det helt usædvanlige på tredjebrættet i denne holdturnering, at Viby fik point. Når man efterfølgende spørger Poul Erik, hvordan det kunne gå til, så får man en længere og meget fyldestgørende teoretisk forklaring på både systemopstillinger og varianter. Her er jeg dog imidlertid stået af, og glæder mig blot over det hele point.

Så var det stort set slut med pointhøsten i denne match.

På fjerdebrættet kæmpede Jens Peder Pedersen forgæves og måtte se sig slået. Det samme overgik Johnny Sparvang på femtebrættet. John von der Lippe holdt dog lidt liv i håbet om et hæderligt resultat, ved at spille remis på sjettebrættet. Men på syvende- og ottendebrættet måtte både Brian Kristensen og Ove Kehlet indkassere et nederlag. Men de herrer reserver skal dog roses for at være parate til at stille op til kamp med den korte varsel, der blev givet.

Vi kunne godt have brugt et lidt bedre resultat. Efter denne sjette runde er situationen for holdet den, at vi nu ligger og deler nedrykningspladsen med Hinnerup, som vi skal møde i den afsluttende runde.

Eskild.

Mere omtale af 6. runde her

 

7. runde. Mandag 17. marts

A-RÆKKE I: Viby III - Hinnerup II 3 - 5

Dette resultat er det officielle - det der står på resultattavlen og det er lige et point for lidt til en forbliven i A-rækken. Viby III må altså ned i B-rækken. Hulk! - Vi kunne have sikret en forbliven i A-rækken ved at spille 4-4. - Det gjorde vi rent faktisk også, men en opstillingsfejl forvandlede et ellers vundet parti til et nul på tavlen ud for Viby og til et point til modstanderne. Så vi må altså gå den tunge gang ned i B-rækken. Ironisk nok skyldes nedrykningen altså ikke, at vi som hold ikke kunne skrabe point nok sammen ved det primære, nemlig at spille skak, men ved en fejl i holdopstillingen, der således i den sidste ende kostede holdets forbliven i A-rækken.

For mit vedkommende startede aftenen noget hektisk. Problemer på arbejde forhindrede mig i at komme til tiden. Først efter 40 minutters forsinkelse nåede jeg frem til Stakladen. Og hvilket syn sprang i øjnene. Det var helt fantastisk at se så mange skakspillere samlet på et sted. Det havde jeg i første omgang nu ikke rigtig tid til at nyde, men måtte i hast finde frem til min plads. Det hjalp Steen Andersen mig med, så jeg kunne nå at starte partiet inden tidsgrænsen. Efter ca. en time på uret havde min modstander og jeg brugt lige meget tid på skakuret. Så blev der tid til at få noget at spise. Ud i kantinen og her få fat i det absolut sidste stykke smørrebrød og hertil en kop kaffe. Det vil sige, det troede jeg, men var kommet til at trykke forkert på automaten og fik chokolade i stedet. Det havde jeg dog ikke lyst til at drikke til smørrebrød og måtte derfor prøve igen. Da jeg så ville betale sagde ekspedienten, at hun kun ville have betaling for kaffen og smørrebrødet. Og det fumlede jeg så med, så pengene røg på gulvet på hendes side af disken.  Det tog hun nu meget pænt - men har nok tænkt: Fri mig for distræte skakspillere.

Finn Laursen havde vundet en officer, men var presset fra alle sider. Stort set resten af modstandernes officerer var med i et angreb på Finns kongestilling. Det så faktisk rigtig afgørende ud, men på mystisk vis lykkedes det Finn at komme ud af problemerne ved at ofre et par bønder, men desværre også ved at få placeret en løber på a8 uden umiddelbar mulighed for at deltage i spillet. På den måde havde modstanderen faktisk initiativet. Og det kunne man også godt se på ham. Han sad med en tilfreds mine i ansigtet. Nu må der som bekendt ikke snakkes i skak for ellers kunne jeg da godt have fortalt ham, at Finn har man ikke slået før kongen er fjernet fra brættet. Det vidste han bare ikke, og jeg dømte ham til at være en brombasse, der flyver, men som i virkeligheden ikke skal kunne det. Det blev et rigtigt langt parti, som modstanderen ikke selv kunne gøre færdigt på brættet, men måtte have hjælp af tiden.

På andetbrættet spillede jeg selv med en time og 15 minutter til de første fyrre træk på grund af nævnte forsinkelse. Det var dog ikke noget problem. Min modstander fik efter de første træk rigeligt at se til, så efter en times spil havde vi lige meget tid tilbage på skakuret. Han opgav før sit 23. træk.

På tredjebrættet skete der noget, der er helt usædvanligt. Viby fik point. Det blev godt nok kun til et halvt, men det bragte dog Bent Overgaards samlede scoringsprocent for alle spillede holdkampe op på 8,3. - Ih, hvor er jeg altså uforskammet, men jeg elsker at prikke til den gode Overgaard. Det har som det fremgår bestemt heller ikke været Overgaards sæson. Men vi ved jo godt allesammen, at resultatet er et helt skævt billede af Overgaards skakstyrke.

Poul Erik Andersen spillede et rigtigt godt parti skak på fjerdebrættet. Måske skulle jeg for en ordens skyld tilføje, til meget langt hen i partiet. Poul Erik havde initiativet hele vejen, skønt det var lykkedes ham at placere et tårn så indelukket, at den stort set var sat ud af spillet. Men det betød mindre, da Poul Erik havde så kraftigt et angreb, at det holdt modstanderen i et fast greb. Desværre gik Poul Erik kold og foretog nogle træk, der gav modstanderen så meget luft, at det hele endte ud i remis.

Jeg må med skam tilstå, at jeg aldrig fandt ud af, hvor resten af holdet sad og spillede da vi var blevet placeret ved nogle små sideborde. Og før jeg fik tid til at interessere mig for det var partierne færdigspillede, men jeg fik da fat i at Jürgen Fode tabte på femte. At Jens Peder Pedersen vandt sit parti, men måtte afgive sit point til modstanderen. At Jon von der Lippe tabte og at Kurt Aalbæk, der var med som reserve, vandt.

Holdet må altså ned i B-rækken. Men som nogle i klubben siger. Rykker vi ned, så bliver vi alligevel deroppe.

Eskild.

Mere omtale af sidste runde her

Resultater og slutstillinger - se under "Holdturnering".

Klubblad
nr. 103
April
2003

Udvalgte artikler:

Blad nr. 102

Ældre klubblade (PDF)