vibylogo.gif (1863 bytes)

Klubbladet

Klubbladet udkommer ca. 7 gange om året. Her på siden kan du læse udvalgte artikler.

Redaktør:   Eskild Ebbesen

PARTIER FRA
KLUBTURNERINGEN

Af Bjarne Jensen

Der var rigtig hård kamp om oprykningen til Mesterklassen. En af dem som levede op til forventningerne var Dennis Hellegaard. Han har efter min mening også spillestyrken til at kunne begå sig i Mesterklassen, men indimellem kniber det vist lidt med koncentrationen?!  Dennis kunne vel også være mesterspiller sådan rent ratingmæssigt, hvis han brugte sin tid mere på spilletid frem for spildtid?!

Det har i øvrigt slået mig flere gange - og meget generaliserende sagt - at forskellen mellem de forskellige klasser i klubturneringen er tidsforbruget. 5. klasse er først færdig. Mesterklassen sidder tilbage til sidst. Min pointe er, at rigtig mange i klubben spiller alt, alt for hurtigt…og at mange kunne forbedre deres spillestyrke betydeligt ved at blot at bruge lidt mere tid på trækkene!?

Nå - ikke mere tidssnak. Til dagens parti. 7. runde, hvor Dennis har hvid mod Carsten Krauel.

dia1.jpg (31655 bytes)

Nu får du chancen – hvad trækker hvid her? Det første træk er sikkert let at finde, men prøv lige at kigge et par træk frem. Fordringen kunne lyde: Hvid trækker og vinder! Eller får helt afgørende fordel. 
(Tryk på diagrammet og se partiet).


Alternativ-turneringen

Formålet med Alternativturneringen er formodentlig at de spillere, som ikke lige skal spille klubturnering, har en mulighed for at spille et spændende – seriøst – parti. I det parti vi skal se her har det sikkert været både interessant og spændende for begge spillere. Det synes jeg det er, mens min makker, Fritz, er fuldstændig følelseskold i sin variantberegning. I det følgende vil jeg indimellem lige spørge: Hvad mener Fritz? - Så du får mulighed for lige at se på stillingen og se om du er enig med ham ("den" er nok mere præcis!).

Poul Erik Andersen - Bente Kristensen, 20/5-03.

dia2.jpg (25901 bytes)

Hvad mener Fritz er det bedste sorte træk i denne stilling? (klik og se partiet).

Sidste runde
er altid noget særligt ved sidste runde i en skakturnering - som regel skal det afgøres, hvem der vinder hvad; og i den anden ende af tabellen, hvem der har klaret sig knapt så godt og måske lige skal nå at - forsøge at - hive et sidste point ud af tabellen. Sidste runde er så også gjort til noget særligt ved at afbud ikke er muligt, så jo: sidste runde er noget særligt.

I Mesterklassen var der stadig en del at spille om, mente jeg, men her blev jeg noget klogere…Her min helt personlige beretning om et trefoldigt antiklimaks. Jeg skulle spille mod Kristian, der stadig kunne blive "forårsmester", hvis altså Jakob lige bankede Jesper i topopgøret…

Normalt vælger jeg altid at sidde i sidelokalet og spille, men valgte rygerummet så Kristian havde bedre mulighed for at følge med i partiet mellem Jesper og Jakob. Det var nu en helt unødvendig gestus, idet det viste sig at 3 af aftenens 5 partier på forhånd var aftalt remis, herunder topopgøret! Første antiklimaks…

Til partiet, hvor Kristian har de hvide:

dia3.jpg (27745 bytes)

Her frygtede jeg - hvad?? Havde Kristian spillet det stærkeste træk i denne stilling var jeg moden til at opgive - hårdt presset på bræt og tid (klik og se partiet).

Set fra min side af brættet spillede Kristian et rigtig godt parti - bevarede hele tiden initiativ og pres, så det var fuldt fortjent at han løb med sejren. Han nåede dermed à point med Jesper: 6½ à 9 mulige, men må nøjes med 2. pladsen, fordi han tabte det indbyrdes parti.

 

En anden mulig feberredning

I det alternative parti fra 6/5-03 Carsten Krauel - Torben Fogh er vi nået frem til følgende stilling efter sorts 45.-,Lf6:

dia4.jpg (24066 bytes)

Hvad spiller hvid?  (klik og se partiafslutningen).

 

Klubblad
nr. 105
Juni
2003

 

Udvalgte artikler:

Blad nr. 104

Blad nr. 103

Blad nr. 102

Ældre klubblade (PDF)