vibylogo.gif (1863 bytes)

Klubbladet

Klubbladet udkommer ca. 7 gange om året. Her på siden kan du læse udvalgte artikler.

Redaktør:   Eskild Ebbesen

BAKSPEJLET

Af Eskild Ebbesen


Konen med æggene . . .

Målet var klart og stod helt tydeligt fremhævet - næsten lysende - som bøjet i neon:  NI POINT!!!

I den netop afsluttede forårsturnering bestod 1. klasse af 10 spillere. Så det er simpel matematik! Det skulle vel heller ikke være helt umuligt, når øjet faldt ned over deltagerlisten. Stærke spillere - bestemt - men når man gik tæt på hver enkelt og vurderede mulighederne, sammenholdt med tidligere resultater i indbyrdes kampe, så så det nogenlunde overkommeligt ud. - Man stiller vel op til kamp!?

Det eneste point, der faktisk inden starten på turneringen viste sig at være helt umuligt at få, var det point, der skulle have været hentet i partiet mod Berno Hansen, der som bekendt ikke kunne spilles, da Berno - ret beklageligt - meldte sig ud af klubben. - Nå, otte point er da også ganske godt af nu otte mulige!

Lodtrækningen faldt således ud, at jeg skulle møde Brian C. Nielsen i første runde. Jeg har aldrig vundet over Brian, men det skyldes nu den omstændighed, at jeg ikke har haft muligheden, da jeg kun har mødt ham en enkel gang, og at jeg ved den lejlighed fik nogle ganske smertefulde klø. Det skulle derfor hævnes. Så et point - klart!

Den næste jeg skulle møde var Andreas D. Sørensen. Hele to gange tidligere har jeg mødt Andreas og begge gange er jeg gået ud af kampene med nul point, men her tredje gang må det være lykkens gang. - Så her et sikkert point. Det går jo fint - to kampe - to point!

I næste parti skulle jeg møde Brian Sørensen, som jeg efter bedste hukommelse har mødt to gange tidligere, og hvor vi begge har fået hver et point. Jeg husker i hvert fald tydeligt, hvordan Brian fik foræret et point i det andet parti vi spillede. Det var noget med at fedte med et dronningetræk i stedet for at bytte damerne af, der væltede partiet over i hænderne på Brian. Og så vil jeg slet ikke komme ind på, hvor heldig jeg var med at vinde det første parti for ca. fire år siden. En kæmpebuk fra Brians side i kraftig tidnød. Men det er der absolut ingen grund til at komme nærmere ind på - her. Nu skulle der efter beregningerne stå tre point til mig på pointtavlen.

Henning Samuelsen er den næste i rækken, der skulle hentes point fra. Her kunne jeg godt blive blot en anelse i tvivl om udfaldet. I vore tidligere indbyrdes kampe, mener jeg at kunne huske en ubalance, hvor Samuelsen nok, de fleste gange, har trukket det længste strå. Men det er jo klart, at det må vende på et tidspunkt. Og optimistisk som jeg er, så vender det i denne turnering. Nu er jeg allerede oppe på fire point og et lille stykke over den forventede score.

Den næste kamp er mod Daniel Ulrich. - Jamen, her kan der da ikke herske tvivl om udfaldet. Se blot på ratingtallene. Daniel har næsten 100 point mindre end jeg. - Nej, et point her er sikkert nok, hvis ratingtallene skal bevare deres troværdighed - næsten ethundrede i forskel! Det er faktisk en foræring. Ja, det kan da godt være, at den gode Daniel er på vej frem på styrkelisten, og det skal jeg bestemt ikke hindre ham i, blot jeg får det point, der er så godt som sikkert her.

- Nu mangler der ikke meget i, at jeg så småt kan begynde at indregne bonuspoint. Skal jeg være helt ærlig, så kunne kampen mod Svend Enevoldsen godt nok give mig en anelse sug i maven. Svend er en spiller, jeg både frygter og respekterer. Dette parti bliver nok det vanskeligste at vinde, men intet er umuligt, og så har Svend jo kun lige akkurat klaret, hvad man kan kalde for et „tåleligt resultat" på førstebrættet i holdkampene på klubbens 2. hold, hvorimod jeg har klaret det glimrende på andetbrættet på klubbens 3. hold - og det er vel at mærke med begge hold i A-rækken. - Så det må blive et "måske tvivlsomt" point her, men jeg tæller det med.

Det går fremdeles glimrende. Der er tilsyneladende ikke noget der kan forhindre mig i at spille en af mine allerbedste turneringer nogensinde. At nå helt hen til og med sjette runde med maksimumpoint er jo helt fantastisk! Denne udvikling skal Dennis Hellegaard i hvert fald ikke have lov til at ødelægge i syvende runde. Herregud, han har jo også kun lige godt 150 mere i rating end jeg - det er bestemt ikke noget der skræmmer, og da slet ikke efter den foræring, jeg gav ham i vort sidste indbyrdes parti. - Han var krøllet helt sammen, husker jeg tydeligt. Det var kun et spørgsmål om tid, før han måtte kapitulere. Men af en eller anden hel uforståelig grund kom der i det parti lidt for meget hæl og tå med i spillet - som man siger i fodbold - og Dennis scorede et helt point. Men det vil ikke gentage sig i dette parti. Her skulle Dennis få med både hæl og tå, og en scoring at føle.

Jamen, jamen - nu ligger jeg jo klart i spidsen af turneringen med syv af otte mulige point og med kun en kamp tilbage. Nu kan der overhovedet ikke være tvivl om, at det hedder mesterklassen til efterårsturneringen. Virkelig at kunne sætte kronen på værket skulle ikke kræve det helt umulige af mig, for i sidste runde skal jeg møde Carsten Krauel. - Ja, for at sige det rent ud: Det er en walk-over. Det point er lige så sikkert som penge i banken.

Tilbage står jeg som gruppevinder med en ratingfremgang på op til næsten mesterstyrke og ikke at forglemme med udsigt til stor succes i mesterklassen til efteråret, hvor man kommer med i spillet om klubmesterskabet og kan opnå titlen som klubmester. Det ser virkelig ud til bare at blive turneringen!!!   - Jeg skal bare lige huske ikke at knejse for tidligt med nakken!

Det første æg. . .

Hvid: Eskild Ebbesen
Sort: Brian Nielsen

dia15.jpg (27775 bytes)

Hvad bør hvid trække her? (klik på diagrammet og se partiet).

 

Det andet æg . . .

Hvid:Andreas D. Sørensen
Sort: Eskild Ebbesen

dia16.jpg (26457 bytes)

 

Det tredje æg . . .

Hvid:Eskild Ebbesen
Sort: Brian Sørensen

Brian Sørensen er „elevatorspiller". Er for stærk til 1. klasse, men har et problem med at klare sig i mesterklassen. Derfor stor respekt!

dia17.jpg (25434 bytes)


Et æg til??

Hvid: Henning Samuelsen
Sort: Eskild Ebbesen

Jeg har meget stor respekt for Henning Samuelsen. - Så det er klart, at det virkelig vil være en god skalp til bæltet. Og nu trænger jeg faktisk også til en sejr. Problemet er bare, at når man i de tre tidligere kampe har et resultat, der tangerer lang rokade, så er nerverne på højkant. Stillingen efter hvids træk 52.Tf7?

dia18.jpg (24946 bytes)

52.-,De1+. 53.opg. Det ser jo nemt ud, men jeg skal lige gøre opmærksom på, at der blev brændt ikke så få nerver af inden denne stilling dukkede op. Tak - Samuelsen!


Et æg til??

Hvid:Eskild Ebbesen
Sort: Daniel Ulrich

Dette parti har været under kyndig behandling i sidste klubblad af Bjarne Jensen, men jeg viser lige stillingen, hvor jeg netop har spillet 24.Td6???

dia19.jpg (26064 bytes)

Som Bjarne ganske rigtig gør opmærksom på, er det et træk, der faktisk forærer sort partiet, hvis han lige ser det meget stærke træk 24.-,Sxe5! Jeg så det selv efter Td6 var spillet og indvendig sad jeg mindst 100 gange og sagde: Daniel - se det ikke - se det ikke! Og min bøn blev hørt, og jeg vandt senere partiet efter endnu en grov overseelse af Daniel, som kostede springeren. Det point havde jeg bestemt ikke fortjent. Tak - Daniel!

Det fjerde æg . . .

Hvid:Eskild Ebbesen
Sort: Svend Enevoldsen

Se partiet her.


Det femte æg . . .

Hvid: Dennis Hellegaard
Sort: Eskild Ebbesen

Hvid har lige spillet 39.De7.

dia20.jpg (24562 bytes)

Hvad spiller sort så her. Han spiller kraftedme 39.-,Txd6??? Overser fuldstændig matten på g7, som det vel tog Dennis ca. et havlt sekund at udføre. Et æg mere til kurven.


Det sjette æg . . .

Hvid:Eskild Ebbesen
Sort: Carsten Krauel

dia21.jpg (25956 bytes)

Hvad skulle hvid have trukket her?


Nu har jeg holdt mit løfte til Carsten og vist hele partiet. Noget, som jeg ellers har det ganske svært med, når der er tale om tabspartier. (Denne gennemgang af mine partier, der kan læses om her, er undtagelser). Før partiet forsikrede jeg Carsten om, at jeg ville gøre mit yderste for at vinde og sagde, at hvis jeg tabte, så kunne han være helt tryg ved, at han så bare var det bedre på dagen. Der ville nemlig ikke blive givet ved dørene - men det var som sagt før partiet gik i gang.

Og så skal jeg vel også lige i retfærdighedens navn gøre op med min „flotte" bemærkning i min indledning, og gøre opmærksom på, at jeg fra nu af aldrig, aldrig mere vil undervurdere en modstander.

6 æg . . .
af otte mulige, var jo ikke lige just det, der var planen. Det skulle jo have været point i stedet for. Men nu ligger der 6 æg i kurven. Jeg tror sgu‘ jeg tager dem med hjem til lillemor. Dem kan hun sikkert få et eller andet godt ud af, og så mærker hun jo også, at det, at deltage i skakturneringer ikke altid er det rene tidsspilde, men noget der med hendes hjælp kan komme noget fornuftigt ud af.

- Det blev en pragtfuld omelet!

Er du interesseret i opskriften på en god omelet - så kommer den her: Du spiller en dårlig turnering, hvorefter du tager alle dine æg . . .

Klubblad
nr. 105
Juni
2003

 

Udvalgte artikler:

Blad nr. 104

Blad nr. 103

Blad nr. 102

Ældre klubblade (PDF)