vibylogo.gif (1863 bytes)

Klubbladet

Klubbladet udkommer ca. 7 gange om året. Her på siden kan du læse udvalgte artikler.

Redaktør:   Eskild Ebbesen

Efter sommerpausen ...

Jeg sidder og søger efter noget forhåbentligt fornuftigt, at sætte på denne side i det første nummer af klubbladet efter sommerpausen.

På DSU’s hjemmeside falder mit øje på en menulinie der lyder: Computerskak på P1. Ved at gå tættere på for at se, hvad det drejer sig om, ser jeg det er annonceringen af en radioudsendelse, der har været bragt søndag den 28. september. Alligevel blev jeg interesseret, da teksten afslører, som jeg læser det, at der er en sammenhæng mellem skak og intelligens.

Programmet intoduceres således:
Når vi mænd skal afgøre hvem der er stærkest, lægger vi arm. Og når vi skal afgøre, hvem der er klogest, så spiller vi skak. Ego’et står på spil hver gang, så det var nærmest menneskehedens kollektive selvfølelse der fik et hug, da verdens bedste menneskelige skakspiller første gang fik stryg af en computer.

Overraskende nok er senere opgør på det ternede bræt endt uafgjort. Men det ér kun en stakket frist, vurderer en amerikansk professor og computerskaks-ekspert. Professoren mener at maskinerne i løbet af de næste fire-fem år bliver så meget bedre til spillet, at de kommer udenfor de menneskelige stormestres rækkevidde.

Efter Kasparovs nederlag til Deep Blue i 1997 kan det måske undre, at styrkeforholdet ikke forlængst er tippet helt og holdent i computernes favør. En del af svaret ligger formentlig i den analyse, Kasparov selv kom med efter nederlaget. Han erkendte at have begået fejl og være bukket under for presset, fordi han var "menneskelig."

Det er klart, at nørderne er vilde med tanken om at kunne overgå stormestrene i skak, som typisk betragtes som nogle af verdens absolut bedste hjerner.

- Og det er da sikkert rigtigt, når det gælder stormestre i skak. - Til at spille skak!

Red.

Klubblad
nr. 106
September
2003

 

Udvalgte artikler:

 

Blad nr. 105

Blad nr. 104

Blad nr. 103

Blad nr. 102

Ældre klubblade (PDF)