I klubblad nummer 17 fra januar 1982 blev omst奮de artikel bragt.
- - -
Svend Enevoldsen har som led i sine studier opholdt sig i Rusland i en l殧ere periode. Samtidig benyttede han lejligheden til at spille skak og s嬥des opleve en russisk skakklub p堮沭ere hold, hvilket han her beredvilligt fort欬er om.
- - -
Til gl椥 for klubbens medlemmer kan det genopleves her!

Af Svend Enevoldsen

Sidste 岠var jeg p堳tudieophold i byen Voronesh, der ligger ved Don-floden 500 km syd for Moskva. Den har 800.000 indbyggere og er et stort industricentrum. Det er en s嫡ldt lukket by, dvs. turister har ikke mulighed for at komme dertil, hvilket de nu ikke bࢥgr椥. Selv blandt russere regnes Voronesh for noget af det mest kedelige, man kan forestille sig - noget i retning af Tarm, bare 100 gange st⥮

For at m堡ndre russere end lige de studerende p堤et faldef沤ige kollegium, hvor jeg boede, var noget af det f㴥 jeg gjorde, at ops堢yens centrale skakklub, der udgjorde nederste etage i et stort h赳 midt i byen. Den d櫫ede et areal p堣a. 500 kvm. og bestod af 4 store spillesale, to kontorer til klubledelsen og et skakbibliotek. V槧ene i hovedsalen var flot prydede med billeder af samtlige verdensmestre fra Steinitz til Karpov plus et stort maleri af en fyr med fipsk槬 der lignede Gert Petersen lidt - alts堦yren ikke fipsk槧et. Ogs堳elve skakmaterialerne var af fineste kvalitet. Rigtige skakborde og store
tunge Stauntonbrikker. Alt sammen meget imponerende og med til at skabe en nogen mere h䩤elig og alvorlig atmosf沥 end den, der pr槥r vores hyggelige lille klub.

Klubben havde over 300 medlemmer med eksverdensmester i korrespondanceskak, Zagorovskij, som den mest prominente. Der var 墥nt hele ugen. Om dagen var der skakundervisning for skolebg om aftenen spilledes de forskellige turneringer. Selv n奤e jeg at deltage i 3 enkeltmandsturneringer i 1. klasse - et par holdturneringer og en match (studerende-resten af byen), der blev arrangeret i anledning af et andet arrangement, der foregik i Kreml, partiets 26. kongres.

Det f祮de parti adskiller sig fra de fleste af de andre partier, jeg spillede derover ved, at jeg ikke tabte det:
Hvid: Svend Enevoldsen
Sort: V.S.Sokolobskij
1.d4,d5. 2.c4,e5. 3.dxe5,d4. 4.Sf3,Sc6. 5.g3,Lg4. 6.Lg2,Dd7. 7.0-0,0-0-0. 8.Da4,h5. Jeg havde tabt de foreg奮de 5 partier, s堨an havde ikke megen respekt for mig. 9.Lg5,Le7. 10.Lxe7,Sgxe7. 11.b4,Lh3. 12.e6! Sort skal ikke have lov til at bytte hvids st沫e l岠af (truer mod b7). 12.-,Lxe6. 13.b5,Sb8. 14.Dxa7,c6. At spise c4-bonden ville blot betyde 墮e linier til hvids t岮e. Desuden truer der Se5. 15.Sbd2,Dc7. 16.Sxd4,h4. 17.Sxe6,fxe6. 18.Se4,hxh3.
19.fxg3,De5. 20.Sc5,De3+. 21.Kh1,Td7. 22.Tad1,Dxg3. 23.Tf8?,Txf8. 24.hxg3,Txd1? 25.Kh2,Th8+. 26.Lh3,opg.

Men ellers fik jeg nogen slemme 崦ver. S堳lemme at jeg bestemte mig til at spendere nogle rubler p場eorib岮 Der er sikkert ikke noget land i verden,
hvor der udgives s堭egen skaklitteratur som i Sovjetunionen, men foresp糬en er stor og jeg fandt hurtigt ud af, at der som s椶anlig ikke er noget at hente i statsbutikkerne, s堪eg m崴e ud at handle p堤et sorte bogmarked. Det foregik under skumle omst殤igheder i en skov, der l堥t par kilometer uden for byen.
Hver weekend kunne man tage ud og kigge p堶arerne, der for det meste l堳predt ud p堤en bare skovbund. Det vrimlede altid med mennesker derude, men stemningen var lavd歰et og hemmelighedsfuld, og helt legal var handelen selvf祬ig heller ikke, selvom myndighederne nu stort set s堧ennem fingre med den. Priserne - p堳kaklitteratur i hvertfald - var sk䠳ortb㰲iser for intet at regne i forhold til priserne herhjemme, s堪eg k䥠et p殴 kvantum.

Om det hjalp? N欠s堨vis der er nogen, der er interesseret i at k堥ller l宥 (der er udm沫ede 䴹ske imellem) er jeg da villig til at sl堥n handel af - helt 墥nlyst.

Svend Enevoldsen (anno 2004) fanget i sofahj i klubben i et listigt 墬ik. Alts堲2 岠efter han skrev om sine skakoplevelser i Rusland.